Równania równoważne
Tony: Kolejne zadanie, przy którym zgłupiałem. Pierwszy raz zetknąłem się z czymś takim jak równania
równoważne.
To mi nieco przybliżyło o co biega:
Równania równoważne – równania, które mają ten sam zbiór rozwiązań.
Poniższe równania są równoważne:
2x − 4 = 6 i 2x = 10
x = 1 i 2x = 2
Zadanie. Równania równoważne to:
A) x=2 i x2=4, moim zdaniem nieprawidłowe bo, x=2 lub x=−2
B)x2=2 i |x|=√2 − stawił bym raczej na to, ale nie jestem pewny. (ten nawias |x| nie wiem co
oznacza)
C) (x−3)(x+3)=0 i x2+9=0
Tu pierwsze równanie to na pewno x=3 i x=−3. W drugim zgłupiałem, bo x2=−9 lub −x=9. − co
dalej? nie mam pojęcia.Jestem niemal pewny ze to nie pasuje
D)(x−1)2=(1−x)2 i x2=0 − tu też nie wiem
19 lut 19:43
Luigi: w podpunkcie C) jest albo błąd albo równanie sprzeczne
19 lut 19:50
Luigi: a ten nawias |x| to jest bezwzględna
19 lut 19:52
19 lut 19:58
Tony: Uda się komuś coś z tym zrobić? Ja się chyba poddaje. Dał bym B
19 lut 20:12
Luigi: i dobrze byś dał
19 lut 20:15
huj:
16 sty 13:40
ech: Komu jak komu, ale dla mnie matematyka to czarna magia 3 poziomu... przy tym gorzko
zapłakałam
22 lut 19:21
5-latek: Alez czemu
Przeczytaj jeszczce raz co to sa rownania rownowazne dokladnie i postarj sie to zrozumiec (to
nie jest trudne
| | 10 | |
2x−4=6 to 2x=6+4 to 2x=10 to x= |
| =5 |
| | 2 | |
2x=10 to x=5 czyli maja ten sam zbior rozwianian (wiec sa rownowane
Zadnie a)
x=2
x
2=4 to x=
√4= napisz lub x=−
√4= napisz
Maja inne rozwiazania wiec nie sa rownowazne
Jak sie odezwiesz to pomoge w nastepnych
22 lut 19:29
PW: Tony, nie pisz takich rzeczy, że pierwszy raz zetknąłeś się z czymś takim jak równania
równoważne. Od pierwszego w życiu równania aż do dziś cały czas rozwiązujesz równania pisząc
kolejne równania równoważne. No chyba że stosujesz metodę analizy starożytnych, ale to mało
popularne.
22 lut 20:21
5-latek: Dobry wieczor
PW 
Post co prwada z 2011r ale moze zajrzy
22 lut 20:25
PW: Cześć. Licho wzięło, nie sprawdziłem pierwszej daty, a tu chłop już licencjat trzasnął.
22 lut 20:31
Daniela: 2x+6=10
27 mar 20:17
6latek: W pamieci x=2
27 mar 20:20