Obliczyć całkę.
Piotrek: Oblicz całkę:
∫x
2arctgx/(1+x
2)dx
jak się zrobi podstawieniem za t=arctgx to znika mianownik i zostaje tylko cos takiego :
∫x
2tdt , a to mi nie pasuje... przez części też próbowałem, ale to błędne koło w tym
przypadku.
W podręczniku jako podpowiedź z tyłu jest, żeby podstawić arctgx...
Proszę o pomoc.
19 lut 19:27
Trivial:
Najpierw podstawienie, potem części, będziemy różniczkować t, całkować tg
2t.
t = arctgx ⇔ x = tgt
| | x2arctgx | |
∫ |
| dx = ∫t*tg2tdt = t*(tgt − t) − ∫(tgt − t)dt = |
| | 1+x2 | |
| | t2 | |
= t*tgt − t2 + ln|cost| + |
| + c = ... |
| | 2 | |
| | sin2t | | 1−cos2t | |
∫tg2tdt = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = tgt − t + c. |
| | cos2t | | cos2t | |
| | −sint | |
∫tgtdt = −∫ |
| dt = −ln|cost| + c. |
| | cost | |
19 lut 20:09
Piotrek:
nie wiedziałem, że jeśli t=arctgx to x=tgt
dzięki za rozwiązanie
19 lut 20:53
Anna: ∫x2 − √x/3√x
20 wrz 17:55