help.!!!
Miły miluś: W ostroslupie prawidłowym pięciokątnym krwędż podstawyma długosc 2dm ,a krawędz boczna
ma
10dm.Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.
7 lut 19:26
Bogdan:
Już dzisiaj był podany sposób rozwiązania tego zadania (patrz MIŁŁY, a może to Ty?)
Powtarzam więc jeszcze raz:
Trzeba obliczyć pole trójkąta korzystając z wzoru Herona, znajdziesz go tu obok:
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
Potem obliczone pole trójkąta należy pomnożyć przez 5
7 lut 19:36
Miły miluś: ile powinno wyjść
7 lut 19:41
Bogdan:
To sam podaj wynik, sprawdzę i odpowiem
7 lut 19:44
Miły miluś: mi wyszło 60
a poprawny wynik to15√11dm2
7 lut 20:51
Miły miluś: Bogdan jak mozesz to rozpisz mi to jak to sie oblicza ,, z gory dzieki..
7 lut 20:52
Bogdan:
A zastosowałeś wzór Herona do obliczenia pola trójkąta o bokach 2, 10, 10?
Przypominam:
pole trójkąta PΔ = √p * (p - a) * (p - b) * (p - c)
p = (a + b + c) / 2
W tym zadaniu: a = 2, b = 10, c = 10.
Podstaw te liczby do wzoru na p, potem do wzoru na PΔ
7 lut 21:02
Miły miluś: pole trójkąta PΔ = √p * (p - a) * (p - b) * (p - c)
a jak do tego wzoru
7 lut 21:13
Kasiunia: też robie to zadanie i po zrobieniou tego dziłąnia na PΔ TO WYSZŁO MI pierwiastek99
23 lut 15:00