fukcja liniowa
Kuba : Napisz równanie prostej w postaci ogólnej przechodzącej przez punkty M(−3,1) i N(2,−4). Dla
jakiej wartości m punkt k(2m2, 4m) należy do tej prostej. Wyznacz współrzędne punktu K.
Wyznaczyłem prostą w postaci ogólnej: x + y + 2 = 0
Podstawiam pod to k(2m2, 4m)
czyli 2m2 + 4m = −2
Ale dalej już nie wiem jak się pozbyć kwadratu, wiem że to równanie będzie spełniać −1 ale czy
można zostawić to w tej postaci i dać tylko odpowiedź, że m=−1 i k(4, −4)?
19 lut 18:42
Eta:
2m2+4m +2=0 /: 2
m2+2m+1=0
(m+1)2=0 => m= −1
19 lut 18:49
Kuba : Dzięki ! : )
19 lut 18:52