oblicz wartości
x: Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian D(x), jeśli:
a) W(x)=x3 + mx2 - mx +3 D(x)= x-1
b) w(x) = -2x3 +(m+1) x2 + (m+3)x-4 D(x)= x+2
7 lut 19:20
Bogdan:
Rozwiąż równania:
1. W(1) = 0
2. W(-2) = 0
7 lut 19:39
x: nie rozumiem mógłbyś mi to napisać np. rozwiąż jeden przykład
7 lut 19:44
Eta:
Najpierw zobacz ? czy dobrze napisałaś ? przykład a)
bo coś chyba nie tak ?
7 lut 19:47
x: sprawdziłam i dobrze napisałam tak jest w książce
7 lut 19:49
Eta:
Może jest tam m2 x2
bo jeżeli nie to nie jest wogóle podzielny dla żadnego m
( dlatego pytam czy wszystko dobrze napisane w tym pierwszym ?
7 lut 19:52
x: tak jest dobrze napisane
7 lut 19:56
Bogdan:
W(1) = 0 <=> 13 + m * 12 - m * 1 + 3 = 0, ale po uporządkowaniu
otrzymujemy 4 = 0 co jest sprzeczne, a to oznacza, że wielomian W(x)
nie dzieli się przez D(x) = x - 1, można również powiedzieć, że przy podzieleniu
W(x) przez D(x) otrzymujemy resztę 4, czyli W(1) = 4
7 lut 19:57
Eta:
Więc policzmy drugie!
W(-2)= 16 +(m+1)*4 +(m+3)*(-2) -4 = 16 +4m +4 -2m -6 -4=
= 2m +10
więc W(-2)=0 czyli 2m +10 =0 to m= -5
7 lut 20:00
x: mogę mieć do ciebie jeszcze jedno zadanie
7 lut 20:05
Eta: Możesz

Napisz! A ja w tym czasie idę coś zjeść
bo umieram z głodu
7 lut 20:06
Eta:
pytanie do mnie ? czy do Bogdana ? bo nie wiem ?
7 lut 20:08
x: I zadanie
jaki wielomian dodać do wielomianu
w(x) = (x2-3)2 +(x3+1)(4x-6)
aby otrzymać wielomian zerowy?
II zadanie
Dla jakich wartości parametru reszta z dzielenia wielomianu
w(x)=2x4 -3x3+mx-7
przez (x+1) wynosi 9?
7 lut 20:12
x: do ciebie
7 lut 20:12
Eta:
aile jest 2 - 2 = 5 - 5
czyli trzeba dodać przeciwny
a to już wiesz? czym sie różnią liczby przeciwne?
zad2/
w( -1) = 9 policz podobnie jak w poprzednim
tylko przyrównaj do 9
7 lut 20:15
x: a jak napisać to pierwsze w całości
7 lut 20:17
Eta:
P(x) =
- W(x) =
- (x
2 -3)
2 - (x
3 +1)(4x -6)
7 lut 20:19
x: acha jesteś bardzo mądra a te drugie juz policzyłam jesteś nauczycielką?
7 lut 20:21
Eta:
Ile ci wyszło m ? m= - 11 tak ? Pozdrawiam!
7 lut 20:24
Eta:
Ciekawe czy m = -11 tak Ci wyszło?
Pozdrawiam !
7 lut 20:25
x: a te zadanie co jest niby źle napisane to go zostawić
7 lut 20:25
x: tak wyszło mi - 11
7 lut 20:26
x: dzięki za pomoc i też pozdrawiam
7 lut 20:28
Eta:
Nie! napisać,że nie jest podzielny przez (x -1)
bo w(1) = 4 a nie zero czyli te 4 to reszta
z dzielenia W(x) przez (x - 1)
7 lut 20:28
x: ok tak napisałam
7 lut 20:30
x:
7 lut 20:38