Do Pani think
Daria: Think pomożesz mi z dwoma zadaniami ?
co jakiś czas będę dawała up jak by cie nie było
19 lut 18:08
think: a gdzie te zadania?
19 lut 18:30
think: ależ zaszczyt mnie kopnął

Pani think, bez przesady taka stara nie jestem wystarczy think
19 lut 18:33
Daria: ok przepraszam nie było mnie przez chwilkę już daje zadanie zacznę od pierwszego
19 lut 18:59
Eta:
19 lut 19:01
think: jak widzisz już wszyscy nie mogą się doczekać

nawet
Etunia looka co dają dobrego
19 lut 19:05
Daria: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2+m|x|+1,25=0 ma cztery rozwiązania
19 lut 19:06
utan: zdecydowanie graficznie:
x2 = |x|2
19 lut 19:08
utan: a sorry

pomyliło mi się

x
2 + m|x| + 1,25 = 0
|x|
2 + m|x| + 1,25 = 0
Niech t = |x|, t > 0
t
2 + mt + 1,25 = 0
{ Δ > 0
{ t
1 * t
2 > 0
{ t
1 + t
2 > 0
19 lut 19:10
Daria: ej no ale think miała mi pomagac
19 lut 19:11
think: cóż utan mnie ubiegł, ja się niestety jeszcze zastanawiałam nad zadankiem
19 lut 19:13
think: nic dodać nic ująć, istnienie dwóch rozwiązań dodatnich przy takim podstawieniu gwarantuje
istnienie 4 rozwiązań w podstawowym zagadnieniu.
19 lut 19:16
Daria: kurde chciałabym powiedzieć a no faktycznie przecież, ale niestety tak nie jest
19 lut 19:24
think: co nie jest?
19 lut 19:27
Daria: no nie rozumie
19 lut 19:29
think: podstawiasz t = |x| stąd jest oczywiste, że t musi być liczną większą od 0, ponieważ wartość
bezwzględna nie przyjmuje wartości ujemnych, ale 3 = |x| ⇒ x = 3 v x = −3 niby jedna liczba
ale rozwiązania (x) są dwa. Żeby mieć 4 rozwiązania potrzebujesz t1 i t2 dodatnich czyli
delta musi być dodatnia, bo inaczej nie będzie pierwiastków.
19 lut 19:34
think:

lub inaczej. zauważ że ten wzór funkcji jaki masz podany generuje wykres symetryczny względem
osi Y. Czyli wystarczy jeśli masz rysunek dodatniej części a dla x−ów ujemnych wygląda tak
samo. Żeby były 4 rozwiązania, to patrz na rysunki... nie twierdzę, że z każdego otrzymasz 4
rozwiązania
19 lut 19:43
Chyba Dobrze. : witam...ja mam takie pytanie...czy z tym równaniem które podała koleżanka...można by zrobić ze
jakoś wyciągamy wartość |x| na prawą stronę po czym rozwiązujemy to co jest na lewej
stronie...rysujemy fx= |x| i gx i sprwadzamy dla jakiego ZWf ma 4 rozwiązania?
19 lut 19:49
think: i nie wiedzieć czemu wyszło mi inne rozwiązanie niż u utana...
19 lut 19:58
think: aa już wiem dlaczego

ponieważ chodzi o to, że w funkcji kwadratowej przyjmuje się za
rozwiązanie istnienie miejsca zerowego, czyli jednego rysunku mi brakło i wyjdzie to samo co
utanowi

ale musiałam się przespać, bo żeby to zaczaić, bo byłam wykończona.
19 lut 22:32
Daria: czyli teraz będziesz siedzieć do rana i mi pomagac
19 lut 22:34
think: niestety nie jestem geniuszem na skalę Ety i Godzia w związku z czym dużo śpię, nawet jeśli
zrobię sobie drzemkę

ale mam nadzieję teraz rozumiesz już to zadanie
19 lut 22:37
Daria: musze chyba wywiad z Godziem przeprowadzić jak to możliwe żeby być w liceum i umieć całki
pochodne i bóg wie co jeszcze
19 lut 22:41
Godzio:
To taka moja krótka odpowiedź, nie robię nic prócz nauki matmy czasami niemieckiego to czego tu
oczekiwać
19 lut 22:43
Daria: Godzio o to mi właśnie chodziło
19 lut 22:44
Trivial: Całki są proste.
19 lut 22:45
think: Daria on jest w klasie maturalnej i uczęszcza na studium talent organizowane przez
politechnikę, a tam można sporo takich perełek wynaleźć
19 lut 22:45
Trivial:
Godzio, jest fizyka na kierunku matematyka?
19 lut 22:46
Godzio:
Nie mam pojęcia, ale za pewne tak
19 lut 22:49
think: idź na uniwerek tam nie ma
19 lut 22:50
Trivial: Fizyka jest okrutna.
19 lut 22:51
Trivial:
Całki, pochodne i granice można bez trudu opanować w pierwszym semestrze, fizyka to inna bajka.
Ja nie wiem jak można być dobrym z fizyki. Jest to dla mnie nieosiągalne.
19 lut 22:52
Godzio:
think, właśnie się grubo nad tym zastanawiam, nauczyciel mi radzi że lepiej iść na
uniwerek, ale to jeszcze muszę się zastanowić
19 lut 22:53
Daria: Jak ja nienawidzę spać człowiek tyle czasu przez to traci
19 lut 22:56
think: Godzio no zależy jaki kierunek chcesz obrać jedne są lepsze na uniwerku inne na politechnice.
19 lut 22:58