Rozwiąz równania
tom12: Rozwiąż równania (wielomiany)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu

! błagam nie umiem tego
a)x
3+x
2−x−1=0
b)x
3−x
2−x+1=0
c)x
3+2x
2−4x−8=0
d)x
3−3x+2=0
19 lut 18:02
utan: a) x2(x+1) −1 (x+1) = 0
(x2 − 1)(x + 1) = 0
(x − 1)(x + 1)(x + 1) = 0
x = 1 lub x = −1
x ∊ {−1, 1}
19 lut 18:04
tom12: a pomógł by mi ktoś nastepne przykłady rozwiązać

!błagam
19 lut 18:05
tom12: błagam
19 lut 18:12
karolina: x3−x2−x+1=0
x2(x−1)−1(x−1)=0
(x2−1)(x−1)=0
x2−1=0 ∨ x−1=0
x2=1 ∨ x=1
x=√1 lub x=−√1 lub x=1
19 lut 18:12
tom12: ten ost przykład jest na pewno dobrze rozwiązany

19 lut 18:14
karolina: Pamiętaj by na samym początku uszeregować sobie tak wyrazy, by móc coś wyciągnąć przed nawias

To bardzo proste działania, na pewno Ci się uda z resztą przykładów
19 lut 18:14
karolina: Tak pierwiastek z 1 to 1

Czyli x należy {−1, 1}
19 lut 18:16
tom12: oj niewiem, bo ja tego wgl nie rozumiem , ale z góry bardzo dziękuj
19 lut 18:16