trapez
floopy: Trapez ABCD ma kąty proste przy wierzchołkach A i D. Punkt O jest środkiem okęgu wpisanego w
ten trapez. Oblicz obwód trapezu, jeśli wiadomo, że |OC|=6 i |OB|=8.
19 lut 17:57
Bogdan:
| | 6 * 8 | |
x + y = √36 + 64 = 10, r = |
| = 4,8 |
| | 10 | |
Obwód trapezu = 4 * r + 2x + 2y = 4r + 2(x + y) = 19,2 + 2*10 + 39,2
19 lut 22:57
Zaba: mógłby mi ktoś napisać co to za wzór na r ?
17 kwi 13:51
podpis.: ten trójkąt BOC (grube zielone i niebieska linia) jest prostokątny. kąt prosty zaznaczony na
rysunku.
Jego pole = 12*8*6 = 24
i drugi sposób na obliczenie tego pola to 12 * (x+y)*r, x+y=10 i mamy wcześniej wyliczone
pole
24 = 12 * 10 * r
24 = 5 * r
r = 245 = 445 = 4,8
20 kwi 18:18
TOmek: skąd wiecie ,ze jest prostokątny ten trójkąt?
20 kwi 18:23
K: Suma kątów w czworokącie wynosi 360 stopni, po lewej masz dwa kąty proste, czyli na dwa
pozostałe zostaje ci 180 stopni. dwusieczne kąta dzielą kąt na pół, czyli na dwa kąty tego
trójkąta przy wierzchołkach B i C zostaje ci 90 stopni. Suma kątów w trójkącie wynosi 180
stopni, więc ten trójkąt jest prostokątny
19 kwi 17:52