matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
lenul:
6n
2
+ 7n +2
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=
. Wykaż, że wszystkie wyrazy
3n+2
tego ciągu są liczbami naturalnymi.
19 lut 17:48
Bogdan:
6n
2
+ 7n + 2
(3n + 2)(2n + 1)
a
n
=
=
= 2n + 1 ∊ N
3n + 2
3n + 2
19 lut 23:03