potęgowanie (proste)
Tony: Wartość wyrażenia (12 − 13) −1
Mam mały dylemat. Kolejność wykonywania działań mówi, że najpierw potęgujemy, później obliczmy
nawiasy.
W takim razie rozwiązanie zadania: (2−3)=−1
Co do kolejności wykonywania zadań nie jestem pewny, można go rozwiązać też tak:
(36−26)−1=(16)−1=6
Które rozwiązanie jest poprawne? Ja stawiam na pierwsze
19 lut 17:39
Tony: Jakieś strasznie małe te ułamki wyszły. Jeśli macie problem z odczytaniem to przytrzymajcie
Ctrl i jednocześnie jedźcie kółkiem od myszy w górę.
19 lut 17:40
utan: nawiasy są pierw, czyli drugi wariant
19 lut 17:44
utan: Kolejność wykonywania działań:
− działania w nawiasach
− potęgowanie i pierwiastkowanie
− mnożenie i dzielenie
− dodawanie i odejmowanie
19 lut 17:45
Tony: Kurde dzięki, może ja się do podstawówki lepiej cofnę..
19 lut 17:49