Gustlik: Trzeba obliczyć drugą pochodną:
f(x)=e
−x2
f'(x)=e
−x2*(−2x)=−2xe
−x2
f"(x)=−2(e
−x2+e
−x2*(−2x)*x)=−2e
−x2(1−2x
2)
Wykres funkcji jest wypukły, gdy f"(x)≥0, a wklęsły, gdy f"(x)<0 − dokończ...
Punkt przegięcia: warunek konieczny − f"(x)=0, warunek wystarczający − zmiana znaku drugiej
pochodnej przy przejściu przez ten punkt. Jest to dokładnie taka sama procedura, jak szukanie
ekstremów, z tą tylko róznicą, że bada sie drugą pochodną.
Asymptoty funkcji f(x)=2xarctgx
Skorzystaj ze wzorów:
− asymptota pozioma y=b:
prawostronna: lim
x→+∞f(x)=b,
lewostronna: lim
x→−∞f(x)=b,
− asymptota pionowa x=c, przy czym c to liczba wykluczona z dziedziny funkcji,
lewostronna: lim
x→c− f(x)=+−∞,
prawostronna: lim
x→c+ f(x)=+−∞
− asymptota ukośna y=ax+b:
b=lim
x→+−∞(f(x)−ax)
przy czym w obu wzorach lim
x→+∞ oznacza asymptotę prawostronną, a lim
x→−∞ − lewostronną.
Należy pamiętać, że w danym przedziale asymptota ukośna wyklucza się z poziomą.
Tutaj najprawdopodobniej będziesz miał asymptoty ukośne.