Zadanie
Godzio:
Funkcja z argumentem w górnej granicy całkowania
f(x) = |x| na [−1,1]
F(x) =
| | 1 + x2 | |
Ale w odpowiedzi jest |
| na (0,1] i nie mam pojęcia skąd to się wzięło |
| | 2 | |
19 lut 17:01
Godzio:
Podbijam, i mam jeszcze jedno pytanie, mam funkcję załóżmy ax3 + bx2 + cx + d, co mi daje
informacja że ta funkcja ma środek symetrii w puncie P(m,n) ? Chodzi mi o wyznaczenie
współczynników. Czy jeśli wykres przesunę o wektor [m,n] to fukcja będzie parzysta i wtedy
skorzystam z f(−x) = f(x) ?
19 lut 21:17
Trivial:
Raczej będzie nieparzysta.

f(x) = −f(−x)
| | 1 | |
Co do całki to nie rozumiem o co chodzi za bardzo, ∫|x|dx = sgn(x)* |
| x2 + c. |
| | 2 | |
19 lut 21:42
Godzio:
Ale skoro ma środek symetrii to chyba musi być parzysta po przesunięciu
Co do tej całki to trzeba to jakoś inaczej

Definicja jest taka:
Dana jest funkcja f x) ciągła na [a,b],
wtedy istnieje pochodna funkcji F(x) taka, że F'(x) = f(x). gdzie
F(x) =
xa∫f(t)dt
I to się liczy jakoś tak, że liczy się pole trójkącików czy coś takiego, ale mam takie notatki
że nie wiem o co chodzi bo chyba tam zasypiałem wtedy
19 lut 21:47
Trivial:
Jeżeli ma środek symetrii w punkcie to jak dla mnie jest nieparzysta.

Jeżeli miałaby
symetrię względem prostej x = a, a ∊ R wtedy byłaby parzysta.
Co do całki nie wiem.
19 lut 21:53
jo: Jeśli chodzi o całkę to pamiętam że obliczało się dystrybuantę w rach. prawdopod. Lepiej dać
znać jednak jaka jest treść zadania...
19 lut 22:02
Godzio:
No dobra przekonałeś mnie

To w takim razie
f(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
f(x − m) + n = a(x − m)
3 + b(x − m)
2 + c(x − m) + d + n
−f(−(x − m)) = f(x − m)
a(x − m)
3 − b(x − m)
2 + c(x − m) − d − n = a(x − m)
3 + b(x − m)
2 + c(x − m) + d + n
2b(x − m)
2 + 2d + 2n = 0
b(x − m)
2 + d + n = 0
Dobrze rozumiem ?
19 lut 22:04
Godzio: Wyznacz funkcję F(x) dla danych funkcji f (x) na [a,b]
no i mam tą funkcję f(x) = |x| na [−1,1] i mam zrobić właśnie z tym górną granicą całkowania
19 lut 22:06
Trivial: Zdaje mi się, że trzeba jednak przesunąć o 'antywektor'.

Czyli o wektor (−m, −n).
19 lut 22:06
Godzio:
Ok, dzięki bo tego nie byłem pewien
19 lut 22:07