matematykaszkolna.pl
Zadanie Godzio: Funkcja z argumentem w górnej granicy całkowania f(x) = |x| na [−1,1]
 1 − x2 

na [−1,0]
 2 
F(x) =
 x2 

na (0,1]
 2 
 1 + x2 
Ale w odpowiedzi jest

na (0,1] i nie mam pojęcia skąd to się wzięło
 2 
19 lut 17:01
Godzio: Podbijam, i mam jeszcze jedno pytanie, mam funkcję załóżmy ax3 + bx2 + cx + d, co mi daje informacja że ta funkcja ma środek symetrii w puncie P(m,n) ? Chodzi mi o wyznaczenie współczynników. Czy jeśli wykres przesunę o wektor [m,n] to fukcja będzie parzysta i wtedy skorzystam z f(−x) = f(x) ?
19 lut 21:17
Trivial: Raczej będzie nieparzysta. emotka f(x) = −f(−x)
 1 
Co do całki to nie rozumiem o co chodzi za bardzo, ∫|x|dx = sgn(x)*

x2 + c.
 2 
19 lut 21:42
Godzio: Ale skoro ma środek symetrii to chyba musi być parzysta po przesunięciu Co do tej całki to trzeba to jakoś inaczej Definicja jest taka: Dana jest funkcja f x) ciągła na [a,b], wtedy istnieje pochodna funkcji F(x) taka, że F'(x) = f(x). gdzie F(x) = xa∫f(t)dt I to się liczy jakoś tak, że liczy się pole trójkącików czy coś takiego, ale mam takie notatki że nie wiem o co chodzi bo chyba tam zasypiałem wtedy
19 lut 21:47
Trivial: Jeżeli ma środek symetrii w punkcie to jak dla mnie jest nieparzysta. Jeżeli miałaby symetrię względem prostej x = a, a ∊ R wtedy byłaby parzysta. Co do całki nie wiem. emotka
19 lut 21:53
jo: Jeśli chodzi o całkę to pamiętam że obliczało się dystrybuantę w rach. prawdopod. Lepiej dać znać jednak jaka jest treść zadania...
19 lut 22:02
Godzio: No dobra przekonałeś mnie To w takim razie f(x) = ax3 + bx2 + cx + d f(x − m) + n = a(x − m)3 + b(x − m)2 + c(x − m) + d + n −f(−(x − m)) = f(x − m) a(x − m)3 − b(x − m)2 + c(x − m) − d − n = a(x − m)3 + b(x − m)2 + c(x − m) + d + n 2b(x − m)2 + 2d + 2n = 0 b(x − m)2 + d + n = 0 Dobrze rozumiem ?
19 lut 22:04
Godzio: Wyznacz funkcję F(x) dla danych funkcji f (x) na [a,b] no i mam tą funkcję f(x) = |x| na [−1,1] i mam zrobić właśnie z tym górną granicą całkowania
19 lut 22:06
Trivial: Zdaje mi się, że trzeba jednak przesunąć o 'antywektor'. emotka Czyli o wektor (−m, −n).
19 lut 22:06
Godzio: Ok, dzięki bo tego nie byłem pewien emotka
19 lut 22:07