wykaż że...
kalej: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
zrobiłem to tak:
oznaczyłem liczby a
3 ,(a+1)
3 ,(a+2)3
3
a
3 + (a+1)
3 + (a+2)
3 = 3a
3 + 9a
2 + 15a + 9
wyciągnałem 9 przed nawias , zatem
9(1/3 a
3 + a
2 + 5/3a + 1)
czy to jest dobrze zrobione?
19 lut 16:59
Eta:
oznaczamy: n−1, n , n+1 −−− kolejne liczby naturalne
(n−1)3+n3 +(n+1)3 = 3n3 +6n = 3n( n2+2) = 3n(n2 −1 +3)=3n(n−1)(n+1)+ 9n
liczba: 3*n*(n−1)*(n+1) +9*n
wśród trzech kolejnych liczb naturalnych , n−1, n, n+1
istnieje dokładnie jedna liczba podzielna przez 3
czyli:
pierwszy składnik jest podzielny przez 9
drugi składnik 9n też podzielny przez 9
zatem liczba ta jest podzielna przez 9
c.n.u
19 lut 17:38