Proste zadanko maturalne
Jimmy:
Liczba |3 – pi| jest równa
A. 0
B. 0,14
C. 3 – pi
D. pi – 3.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Mam właśnie ferie zimowe i wzięłam się za rozwiązywanie arkuszy maturalnych z matematyki.
Nie mam pojęcia jak się za to wziąć.
Proszę bardziej o krótkie naprowadzenie niż wynik.
19 lut 16:57
Jacek:
to daj sobie spokój z maturą
19 lut 16:58
Jimmy: Łatwo mówić, jestem dość słaba z matematyki, ale nie leniwa.
Trzeba walczyć, zwłaszcza jak jest czas.
19 lut 16:58
utan: |3 − π|
π = 3.14.................
|3 − 3.14| < 0, zatem przy opuszczaniu wartości bezwzględnej zmieniam znak
−(3 − π) = −3 + π = π − 3
19 lut 17:00
Jimmy: utan − dzięki, przeanalizuję to spokojnie.
19 lut 17:02
Eta:
19 lut 17:03
utan: tylko pamiętaj, że π to w przybliżeniu jest 3.14, nie wynosi tyle dokładnie, bo wtedy inna
opcja też pasuje
19 lut 17:11
Jimmy: utan − wiem, gdyby wziąć, że pi to 3,14 to pasowała by odpowiedź B.
Załapałam na czym to polega.
Teraz rozwiązuję zadania z wartości bezwzględnej i idzie mi dobrze.
Dzięki za pomoc. Jak będę miała problem z innymi zadaniami (albo nie będę pewna odpowiedzi) to
napiszę. Dzięki

19 lut 17:16