Jak to obliczyć?
MuBay:

Jak to obliczyć za pomocą omegi?
Doświedczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną kostką sześcienną, której siatkę
przedstawia rysunek. Oblicz prawdopodobieństwo
a. zdarzenia A, że uzyskano w obu rzutach ten sam wynik
b. zdarzenia B, że uzyskany iloczyn oczek jest liczbą parzystą
19 lut 16:54
Basia:
Ω= { (1,1) (1,2) (2,1) (2,2) }
ale te zdarzenia nie są jednakowo prawdopodobne
P(1,1) = 46*46 = 23*23 = 49
P(1,2) = 46*26 = 23*13 = 29
P(2,1) = 26*46 = 13*23 = 29
P(2,2) = 26*26 = 13*13 = 19
A = {(1,1) (2,2)}
P(A) = 49+19 = 59
B = {(1,2) (2,1) (2,2)}
P(B) = 29+29+19 = 59
20 lut 06:02
Basia:
można też tak:
11 − "jedynka" na ściance pierwszej
12 − "jedynka" na ściance drugiej
13 − "jedynka" na ściance trzeciej
14 − "jedynka" na ściance czwartej
25 − "dwójka" na ściance piątej
26 − "dwójka" na ściance szóstej
Ω= {(11, 11) (11,12) (11,13) (11,14) (11,25) (11,26)
(12, 11) (12,12) (12,13) (12,14) (12,25) (11,26)
..............................................................
(26, 11) (26,12) (26,13) (26,14) (26,25) (26,26)}
przy takim podejściu masz 36 jednakowo prawdopodobnych zdarzeń elementarnych
no i teraz liczysz te, które sprzyjają A (jest ich 20) i te, które sprzyjają B (też 20)
20 lut 06:12
Sandra: 4*1+2+6*−1
1 paź 15:38
Sandra: oblicz te działanieeee bo mi cos nie wychodzii wynik wyszedł mi 12*2
1 paź 15:39