granice
Olaa: mam do rozwiązania granice:
Z góry dziękuje za pomoc.
19 lut 15:53
Basia:
ad.3
lim
x→+∞ ln(1+sin
1x)
x =
lim
x→+∞ [ x*ln(1+sin
1x) ] =
| | ln(1+sin1x) | |
limx→+∞ |
| =l.H |
| | 1x | |
| | 1 | |
limx→+∞ |
| *cos1x = |
| | 1+sin1x | |
| 1 | | 1 | |
| *cos0 = |
| *1 = 1 |
| 1+sin0 | | 1+0 | |
z tego wynika, że
lim
x→+∞ (1+sin
1x)
x = e
a z tego z kolei wynika, że
lim
n→+∞ (1+sin
1n)
n = e
jak to pokazać bez reguły de l'Hospitala ?
ograniczenie z góry oczywiste
(1+sin
1n)
n ≤ (1+
1n)
n
ale z dołu już tak dobrze nie jest
20 lut 05:54
Olaa: ok dziękuję Ci bardzo choc za ten jeden przykład.
20 lut 21:07
Olaa: tylko skąd tam się wziął ln.?
20 lut 21:10
Trivial:
Ja proponuję alternatywne rozwiązanie:
n→
∞
| | 1 | | | |
lim (1+sin |
| )n = lim en*sin1n = lim exp( |
| ) = e. |
| | n | | | |
20 lut 21:13
Trivial:
| | n+5 | | 7 | | 7 | |
lim ( |
| )2n−1 = lim (1 + |
| )2n−1 = lim exp[ |
| *(2n−1)] = |
| | n−2 | | n−2 | | n−2 | |
| | 14n−7 | |
= lim exp( |
| ) = e14. |
| | n−2 | |
20 lut 21:16
Trivial:
| | 3 | | 2n | | 3 | | | |
lim 2n*sin |
| = lim 3* |
| *sin |
| = lim 3* |
| = 3. |
| | 2n | | 3 | | 2n | | | |
20 lut 21:19
Olaa: a skąd ta 3.?
20 lut 21:54
Trivial:
| | 3 | |
Tutaj an = |
| .  |
| | 2n | |
20 lut 21:57
Olaa:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
lim=2n sin |
| = lim"3"* |
| *sin |
| |
| | 2n | | 2n | | 2n | |
chodzi mi o tą "3"
20 lut 22:11
Trivial: Ta trójka stąd, że dążyłem do wzoru, który podałem wyżej.
20 lut 22:12
Olaa: aaa ok juz wiem nie zauważyłam

dzięki
20 lut 22:13