pomocy pilne!!
mar: 16:58:09
w liczbie dwucyfrowej liczba dziesiatek stanowi 25% cyfry jednosci. jezeli z prawej strony tej
liczby dopiszemy cyfre 3 to liczba zwiekszy sie o 255. jaka to liczba?
19 lut 15:24
utan: x − szukana liczba dwucyfrowa
x ∊ <10, 99>
d − liczba dziesiątek, d ∊ <0, 9>
j − liczba jedności, j ∊ <0, 9>
x = 10d + j
4d = j
j = 4d
x = 10d + 4d = 14d
x + 255 = 100d + 10j + 3
14d + 255 = 100d + 40d + 3
14d + 255 = 140d + 3
252 = 128d
d = 2
j = 4*2 = 8
x = 28
szukana liczba to 28
19 lut 15:33
mar: dzięki')
19 lut 15:36
mar: x = 10d + j
4d = j
j = 4d
czemu tak?
19 lut 15:37
utan: każdą liczbę dwucyfrową można przecież zapisać w postaci x = 10d + j, gdzie d to liczba
dziesiątek a j to liczba dziesiątek
a j = 4d pochodzi z "w liczbie dwucyfrowej liczba dziesiatek stanowi 25% cyfry jednosci"
19 lut 15:38
utan: j to liczba jedności*
19 lut 15:38
mar: już wiem dziekuje bardzo
19 lut 15:41
mar: 2 osoby wyruszaja jednoczesnie z punktu A w tym samym kierunku. pierwsza os. przez 2,25 h idzie
z predk. 6km/h . nastepnie zatrzymuje sie na 25 min w punkcie B i wraca z predk 5,5 km/h.
druga idzie stale z predk. 4,5km/h. wyznacz czas i miejsce spotkania
19 lut 15:56
mar: a w tym pomożęsz?
19 lut 15:56