liniowa
Sara: Sprawdz czy punkty a b i c naleza do wykresu tej samej funkcji
a) A(-4,1) B(8,7) C(11,5)
7 lut 17:56
b.: tej samej funkcji ...liniowej?
f. liniowa ma wzór
f(x)=ax+b dla pewnych a i b
wstaw po kolei:
dla A: 1 = f(-4) = a*(-4)+b = -4a+b (1)
dla B: 7 = f(8) = 8a+b (2)
dla C: ... (3)
wylicz np. z pierwszych 2 równań a i b, i sprawdź, czy spełniają (3)
7 lut 18:01
Sara: aha ok dzięki
7 lut 18:07
Bogdan:
Można prościej, nie potrzeba wyznaczać równania prostej.
Obliczamy współczynnik kierunkowy prostej aAB z punktami A i B
oraz współczynnik kierunkowy prostej aBC z punktami B i C.
Jeśli te współczynniki są sobie równe, to punkty A, B i C leżą na jednej prostej.
7 - 1 6 1
aAB = ---------- = ----- = -----
8 + 4 12 2
5 - 7 -2
aBC = --------- = -------
11 - 8 3
aAB ≠ aBC więc punkty A, B, C nie leżą na jednej prostej.
7 lut 18:23