liniowa
Sara: Wyznacz t wiedząc, że punkty A, B, C naleza do wykresu tej funkcji
a) A(-1, 1) B(4,5) C(7,t)
Dla jakiej wartosci parlamentu m podana funkcja jest rownolegla do prostej 3x+2y-11=0
a) 3mx+(m2+1)y-5=0
Dla jakiej wartosci parlamentu m podana prosta jest prostopadla do presotej x+4y-9=0
a) 16mx +(m2+4)y+13=0
7 lut 17:55
Eta:
Witam!
wzór funkcji liniowej : y= ax +b
podstawiając za x= - 1 y= 1 dla A( -1,1)
i za x= 4 y= 5 dla B( 4,5)
otrzymasz układ równań z a i b
oblicz a i b rozwiazując ten układ! czekam na odp;
ile wyszło Ci a i b
7 lut 18:01
Bogdan:
a) 5 - 1 t - 5
--------- = ---------
4 + 1 7 - 4
Z tej proporcji obliczysz t
b) Napisz równania prostych w postaci kierunkowej i porównaj ze sobą współczynniki
kierunkowe tych prostych.
Proste są równoległe, gdy mają równe współczynniki kierunkowe.
c) Napisz równania prostych w postaci kierunkowej i odczytaj ich współczynniki
kierunkowe.
Proste są prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy -1.
7 lut 18:01
Bogdan:
Przepraszam Eto, już stąd wychodzę
7 lut 18:03
Sara: no właśnie nie wiem jak
7 lut 18:08
Eta: Saro! Właściwie to Bogdan już wyjasnił wszystko!
Teraz tylko spróbuj policzyć ! Powodzenia!
7 lut 18:08
Sara: no ale liczylam i mi nie wychodzi i prosze o to zeby ktos po kolei napisal jak wychodzi z
wyniiem zebym zobaczyla co jest zle
7 lut 18:10
Eta:
jak to nie wiesz jak?

tworzysz układ równań tak:
-1*a +b = 1 drugie : 4*a +b = 5
czyli -a +b = 1
4a +b = 5 rozwiąż ten układ! napewno potrafisz ?
i napisz ile wynosi a i b
7 lut 18:12
Sara: wyszlo mi a=4/5 a b=9/5
7 lut 18:17
Eta:
pierwsze pomnożysz obydwie strony równania * 4
- 4a +4b= 4
4a + b = 5
-------------------
= 5b= 9 to b = 9/5
to
- a +9/5 =1 to a= 4/5
czyli prosta ma równanie
y = (4/5)*x + 9/5
7 lut 18:24
Eta: Świetnie! widzisz dałaś rade policzyć !

teraz za x =7 podstaw do równania y = 4/5 *x +9/5
i wyliyczysz y bo ten y = t
7 lut 18:27
Sara: no i co dalej?
7 lut 18:29
Sara: nie iwem jak
7 lut 18:35
Sara: aaa ok mam^^ a te zd 2 i 3?
7 lut 18:37
Eta: Bogdan Ci podpowiada inny sposób! więc ja się wycofuję ! ( sorry)

Nie ma sensu dwa razy rozwiązywać to smo zadanie! OK?
7 lut 18:42
Sara: ehhh

tylko ze jak to rozwiazalam to wyszlo mi inaczej niz w opdowidziach i chce
zobaczyc co robie xle
7 lut 18:47
Eta:
t= 37/5 tak masz w odp?
7 lut 18:51
Sara: no to mi wyszlo. Ale chodzi o te 2 pozostale zadania
7 lut 18:52
Eta:
Można też tak! pr. k : A1x +B1y +C1=0
pr. p : A2x +B2y +C2=0
to k II p jezeli A1*B2 - A2 *B1 =0
k prostop. do p jeżeli A1 *A2 + B1 *B2 =0
U Ciebie : A1 =3 B1 = 2 A2 = 3m B2 = m2 +1
podstaw i wyliczysz " m"
w drugim zad. podobnie tylko do wzoru na prostopadłość!
i tam masz innne już A1 A2 B-1 i B2
7 lut 19:11
Sara: ale nie iwem jak to m obliczyc..... prosze o konkretne rozweiazanie.................
7 lut 19:22
Eta:
Podstaw i bedziesz mieć równanie kwadratowe z "m"
i policzysz deltę i napewno dasz radę ! Spróbuj chociaż ?
7 lut 19:44