stereometria
monika: 1.ile wierzchołków ma graniastosłup który ma 36 krawędzi.
2.ile krawędzi ma ostrosłup, ktory ma 15 ścian
19 lut 13:36
19 lut 13:39
Daria: Reguła jest taka patrzysz ile krawędzi ma podstawa np. jest to prostopadłościan:
czyli w podstawie ma równoległobok 4 krawędzie wiedząc to możesz obliczyć ile ścian ma
graniastosłup krawędzi i wierzchołków.
Ilość ścian: liczba krawędzi przy podstawie + 2 czyli: 4+2=6
Ilość krawędzi: liczba krawędzi przy podstawie * 3 czyli: 4*3=12
Ilość wierzchołków: liczba krawędzi przy podstawie * 2 czyli: 4*2 = 8
Twoje zadanie podobnie
1. Z treści wyraźnie wynika że ów graniastosłup ma x krawędzi przy podstawie oraz 36 krawędzi

Żeby obliczyć liczbę wierzchołków musisz obliczyć x czyli ilość krawędzi przy podstawie
Znowu Czyli

Obliczasz to w ten sposób x * 3 = 36
2. Myślę sama zrobisz
19 lut 13:47
monika: 1. odp 12 wierzchołków 2. odp 28 krawędzi czy tak powinno wyjsc?
19 lut 17:25