Trygonometria
Myy_: Mam wyrażenie
a) cos(2x-270o)-sin(2x+630o)
b) ctg(α-270o)-licznik 1-tg2(α-180o)-mianownik * ctg2(360o-α)-1-licznik
ctg(180o+α)-mianownik
jak je uprościć?
Jak rozwiązać równanie
x) sin3x-cos4x=0
y)sin7x-sin3x=cos8x+cos2x
z góry dziękuje z odp.
7 lut 17:03
Eta:
Witam!
1/ cos( 2x - 270o)= cos[ - ( 270o)] = cos(270o- 2x)
bo cos(-x) = cosx bo to funkcja parzysta
teraz cos(270o -2x) = - sin2x ze wzorów redukcyjnych
podobnie sin(2x+360o) = sin 2x
więc; - sin2x - sin2x = - 2sin2x
7 lut 17:13
Eta: zad2/
zamieniamy cos4x = sin( π/2 -4x)
więc: sin3x = sin( π/2 - 4x)
to 3x = π/2 -4x + 2kπ
7x = π/2 +2kπ /: 7
x = π/14 +2k*π/7 lub x = π -π/14 +2k*π/7
x = 13π/14 +2k*π/7
w 3/ zastosuj wzór na róznicę sin po lewej stronie
i na sumę cosin po prawej dasz radę to już proste!
i podobnie do drugiego! powodzenia!
Jak coś ? to pisz!
7 lut 17:25
Myy_: zrobiłam tak jak mówiłaś i wyszło mi coś takiego
cos(π/2-5x)cos2x-cos5xcos3x
i co z tym zrobić?
7 lut 18:19
Eta:
Nie! tak !
sin7x - sin3x=2cos5x* sin 2x
cos8x + cos2x= 2co5x*cos3x
teraz mamy 2cos 5x *sin2x - 2cos 5x *cos3x = 0
2 cos5x( sin2x - cos3x)=0
to cos5x= 0 lub sin 2x - cos3x =0
5 x= π/2 +k*π /: 5
x = π/10 +k*π/5 -- to jest jedno rozwiaz.
drugie
sin2x = cos 3x cos 3x = sin ( π/2 - 3x)
sin 2x = sin( π/2 - 3x)
2x = π/2 - 3x + 2k*π
5x = π/2 + 2k*π / : 5
x= π/10 + 2k*π/5 lub x= π- π/10 +2k*π/5
x = 9π/10 +2k*π/5
czyli łacznie są trzy rozwiazania!
7 lut 18:40
Myy_: ok już wiem gdzie sie pomyliłam

a możesz mi jeszcze pomóc w tym przykładzie b) byłabym Ci wdzięczna
7 lut 19:04
Eta: Mogę ! ale zapisz to porządnie!
----------- w postaci takich ułamków!
bo nie bardzo wiem jak to zapisane ? Pomogę Ci!
7 lut 19:13
Eta: Czy to jest tak?
1 - tg2(α- 180) 1
ctg(α- 270) - ----------------------- - -----------------
ctg2(360 -α) ctg(180 +α)
7 lut 19:18
Myy_:
ctg(α-270o) ctg2(360o-α)-1
--------------------- * ---------------------
1-tg2(α-180o) ctg(180o+α)
7 lut 19:23
Eta:
sama dasz radę jak Ci napiszę ( z wzorów redukcyjnych)
zamiast α piszę
a bo mi wygodniej!
ctg( a - 270) = - ctg( 270 -a) = - tg a
tg ( a - 180) = - tg(180 -a) = + tga ( bo IIćw.
ctg( 360 -a) = ctga
ctg( 180 +a) = ctga
pamiętaj też ,że tga= 1/ ctga i odwrotnie!
Teraz tylko podstaw sprowadź do wsp. mianownika
i policzysz!
7 lut 19:30
Myy_: dzięki jesteś wielka
7 lut 19:38
Eta: Oooo! Boże! i skąd ja to mam wiediećc ?

Dasz już radę bo Ci napisałam co masz podstawić!
po podstawieniu tego co napisałam wcześniej !
- tga ctg
2a - 1 - tga( 1/tg
2a -1)
---------------- * ------------- = ---------------------------- =
1 - tg
2a ctga ( 1/tga)* ( 1 - tg
2a)
( - 1/tga + tga) - ( 1/tga - tga)
= -----------------------= ------------------- = - 1
( 1/tga - tga) (1/tga - tga)
7 lut 19:41
vv: tgα/tgα+ctgα jest równe
19 lut 22:17
vv: tgαtgα+ctgα wiem że odp jest sin2α
19 lut 22:21
Ania: | tgα | | tg | |
| = |
| = |
| | sin2α | | cos2 | | |
| + |
| | | | cosαsinα | | sinαcosα | |
| | | |
| sinα | | cosαsinα | |
| * |
| = sin2 |
| cosα | | 1 | |
19 lut 22:36
Ania: sin
2α *
19 lut 22:37