matematykaszkolna.pl
Zadanko z treścią Ev: Zadanie brzmi: W ciagu godziny kolarz przejechał 10km z wiatrem i 12km pod wiatr przy stałej prędkości wiatru równej 6km/h. Oblicz prędkość kolarza przy bezwietrznej pogodzie na tej samej trasie. Prosiłabym o wytłumaczenie bo wynik mi wyszedł po prostu 22km/h i jest on chyba błędny.
7 lut 16:43
Jakub: Trochę to nielogiczne. Dlaczego w ciągu godziny kolarz przejechał więcej pod wiatr niż z wiatrem. Z pytania wynika, że jechał cały czas z tą samą "energią" więc z wiatrem powinien przejechać więcej. Pytanie jest "na tej samej trasie". Na jakiej trasie? Przecież są dwie 10km i 12km. Chyba chodzi o ten sam czas. Po pierwsze sprawdź, czy dobrze przepisałaś zadanie. Jak tak, to pozostaje się nam domyślać co autor miał na myśli.
7 lut 17:07
Ev: dobrze bo w ciagu godziny on przejechał to wszystko zarowno z wiatrem jak i pod wiatr w ciagu jednej godziny przynajmniej ja to tak rozumiem a zadanie przepisałam napewno dobrze.
7 lut 17:22
Bogdan: Myślę, że chodzi o to, że kolarz jechał łącznie 1 godzinę. vk - prędość własna kolarza vw = 6 - prędkość wiatru t1 - czas jazdy z wiatrem t2 - czas jazdy pod wiatr Mamy układ równań: 1. t1 + t2 = 1 2. (vk + 6) * t1 = 10 stąd t1 = 10/(vk + 6) 3. (vk - 6) * t2 = 12 stąd t2 = 12/ (vk - 6) 1. 10/(vk + 6) + 12/ (vk - 6) = 1 i vk > 0 po rozwiązaniu otrzymujemy vk = 24
7 lut 17:26
Jakub: Zgadza się. Nałożył mi się schemat rozwiązywania innego zadania i zacząłem zadawać głupie pytania. Zgadzam się zupełnie z rozwiązaniem Bogdana.
7 lut 18:39
Ev: a jak rozwiązać to równanie? Bo próbowałam do wspolnego mianownika ale to nie wychodzi dalej?
8 lut 13:58