Zadanko z treścią
Ev: Zadanie brzmi: W ciagu godziny kolarz przejechał 10km z wiatrem i 12km pod wiatr przy
stałej prędkości wiatru równej 6km/h. Oblicz prędkość kolarza przy bezwietrznej pogodzie
na tej samej trasie.
Prosiłabym o wytłumaczenie bo wynik mi wyszedł po prostu 22km/h i jest on chyba błędny.
7 lut 16:43
Jakub: Trochę to nielogiczne.
Dlaczego w ciągu godziny kolarz przejechał więcej pod wiatr niż z wiatrem. Z pytania
wynika, że jechał cały czas z tą samą "energią" więc z wiatrem powinien przejechać
więcej.
Pytanie jest "na tej samej trasie". Na jakiej trasie? Przecież są dwie 10km i 12km. Chyba
chodzi o ten sam czas.
Po pierwsze sprawdź, czy dobrze przepisałaś zadanie. Jak tak, to pozostaje się nam
domyślać co autor miał na myśli.
7 lut 17:07
Ev: dobrze bo w ciagu godziny on przejechał to wszystko zarowno z wiatrem jak i pod wiatr w
ciagu jednej godziny przynajmniej ja to tak rozumiem a zadanie przepisałam napewno
dobrze.
7 lut 17:22
Bogdan:
Myślę, że chodzi o to, że kolarz jechał łącznie 1 godzinę.
vk - prędość własna kolarza
vw = 6 - prędkość wiatru
t1 - czas jazdy z wiatrem
t2 - czas jazdy pod wiatr
Mamy układ równań:
1. t1 + t2 = 1
2. (vk + 6) * t1 = 10 stąd t1 = 10/(vk + 6)
3. (vk - 6) * t2 = 12 stąd t2 = 12/ (vk - 6)
1. 10/(vk + 6) + 12/ (vk - 6) = 1 i vk > 0
po rozwiązaniu otrzymujemy vk = 24
7 lut 17:26
Jakub: Zgadza się. Nałożył mi się schemat rozwiązywania innego zadania i zacząłem zadawać głupie
pytania.
Zgadzam się zupełnie z rozwiązaniem Bogdana.
7 lut 18:39
Ev: a jak rozwiązać to równanie? Bo próbowałam do wspolnego mianownika ale to nie wychodzi
dalej?
8 lut 13:58