Punkty
Mariaa: O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(A) = 0,7 i P(A część wspólna B) = 0,3. Wynika stąd, że:
A. P(B) ≤ 0,6
B. P(B) ≥ 0,4
C. P(A U B) = 1
Uzasadnij odpowiedź.
7 lut 15:35
jacek:
odp; A bo;
P(A) -P(AnB) = P(B')
0,7 - 0,3= 0,4 P(B') = 1 - P(B)
1-P(B)≤0,4
- P(B) ≤ 0,4 -1
P(B)≥0,6
myśle, że tak.
7 lut 16:27
Bogdan:
Jeśli P(B) ≥ 0,6. to niech np. P(B) = 0,8
Wiemy, że P(AUB) = P(A) + P(B) - P(AnB) ≤ 1
P(AUB) = 0,7 + 0,8 - 0,3 = 1,2 co jest sprzeczne.
Powinno być tak:
P(A) + P(B) - P(AnB) ≤ 1
0,7 + P(B) - 0,3 ≤ 1
P(B) ≤ 0,6
Odp. A jest prawidłowa
7 lut 17:37