Równania kwadratowe
Mariaa: Rozwiązaniem równania x2 + px + q = 0 są liczby x1 i x2. Równanie, którego
rozwiązaniem są liczby x12 oraz x22 ma wtedy postać [wskazówka: zauważcie, że x12
+ x22 = (x1 + x2)2 - 2x1x2 ]:
A. x2 + p2x + q2 = 0
B. x2 + (p2 + 2q)x + q2 = 0
C. x2 - (p2 - 2q)x + q = 0
D. x2 - (p2 - 2q)x + q2 = 0
Rozwiąż i wskaż poprawną odpowiedź.
7 lut 15:31
Anastazja: Pomóżcie!
7 lut 22:51
Jola:
Czy w C nie masz przypadkiem?
x
2 +(p
2 -2q)x +q=0
7 lut 23:28
Anastazja: Nie
7 lut 23:31
Anastazja: I nie wiadomo jak to zrobić.
7 lut 23:40