równanie
asia: Dwa samochody odbyły podróż z miejscowości A do odległej o 480 km miejscowości B. drugi z
samochodów jechał ze średnio prędkością większą o 20 km/ h od średniej prędkości pierwszego
samochodu, a czas przejazdu pierwszego samochodu był o 72 minuty dłuższy od czasu przejazdu
drugiego samochodu. Oblicz ile czasu zajęła podróż każdemu z samochodów.
18 lut 20:44
Eta:
v*t= s, v, t >0
v*t= 480
(v+20)*(t− 1,2)= 480
rozwiąż układ , podaj t >0
t −−− czas przejazdu tejtrasy przez pierwszy samochód
t−1,2 −−− czas przejazdu przez drugi
18 lut 20:55
anka: wynik t2=6 a v =80
18 lut 21:20
Eta:
sprawdzić mogłaś sama:
1/ 80*6= 480 ... ok
2/ 100*4,8= 480 ... ok
odp: czas przejazdu pierwszego: 6 h
czas przejazdu drugiego: 4,8 h
18 lut 21:30
Paulisia: to sprawdziłam
19 lut 17:58