kat miedzy wektorami
bla bla: ile wynosi kąt miedzy wektorami [sinx, -cosx] i [-sinx, cosx]
7 lut 14:42
hahaha: one sa chyba rowne.......
7 lut 14:55
bla bla: zrobiłam to ze wzoru:
a@b
cosα=----------- i wyszło mi 1
|a|*|b|
a cosα=1 to 90 stopni lub 0 stopni. i nie wiem czy mi dobrze wyszło
7 lut 15:00
Tomasch: ja robiłem to na wykresach i z rysunku wynika, że są zawsze przeciwne, czyli 180 st.
heh, 3 różne odpowiedzi mamy, która prawdziwa?
7 lut 15:05
bla bla: zapomniałam dodać że @ to iloczyn skalarny.
yyy....to już nie wiem. Ale miałam to obliczać na kartkówce z iloczynu skalarnego
własnie...
bardzo możliwe że to ja sie pomyliłam..
7 lut 15:11
Tomasch: ale uzasadniając moją odpowiedź, sinus i cosinus to są funkcje i dlatego, że mają wspólny
argument świadczy o ty, że zawsze będą leżały na tym konkretnym argumencie (czyli w
jednej linii)
zatem 180 st.
7 lut 15:45
bla bla: przyznam ze nie za bardzo zrozumiałam to co napisałeś... ale na pewno musi coś w tym być.
7 lut 15:53
Bogdan:
a - wektor [sinx, -cosx]
b - wektor [-sinx, cosx}
(nie rysuję strzałek na a, b)
|a| = 1, |b| = 1
Iloczyn skalarny a @ b = |a| * |b| * cosα = 1*1*cosα = cosα
Iloczyn skalarny a @ b = sinα * (-sinα) + (-cosα) * cosα = -sin2α - cos2α = -1
czyli cosα = -1 stąd α = 180o
7 lut 17:45