helpP
MIŁŁY: W ostroslupie prawidłowym pięciokątnym krwędż podstawyma długosc 2dm ,a krawędz boczna ma
10dm.Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.
7 lut 14:26
MIŁŁY: b]
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowgo osmiokątnego wynosi 56 √22.Pole
powierzchni bocznej jest dwa razy wieksze od pola podstawy .Oblicz pole sciany bocznej
tego ostrosłupa.
7 lut 14:30
Bogdan:
1. Trzeba obliczyć pole trójkąta korzystając z wzoru Herona, znajdziesz go tu obok:
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
2. PC = PP + PB
PB = 2PP
PC = PP + 2PP, czyli PC = 3PP
PP = PC / 3
PB = 2 * PC/3
Pole jednej ściany otrzymasz po podzieleniu PB przez 8
7 lut 15:02