Znajdź wszystkie liczby zespolone Z które są rozwiązaniami
martusia655: Znajdź wszystkie liczby zespolone z, które są rozwiązaniami równania:
a) z2=-8+6i
b) 5z-2{z}-7Rez+imz+|3+4i|=1-5i
7 lut 13:50
Bogdan:
a) z = a + bi
(a + bi)2 = -8 + 6i
a2 + 2abi - b2 = -8 + 6i
Trzeba rozwiązać układ równań:
1. a2 - b2 = -8
2. 2ab = 6
pamiętając, ze a € R
2. b = 3/a
1. a2 - 9/a2 = -8 → a4 + 8a2 - 9 = 0
a2 = t i t > 0
t2 + 8t - 9 = 0
Δ = 100, √100 = 10
t1 = -9 sprzeczne
t2 = 1
a2 = 1 → a = -1 lub a = 1
b = -3 lub
b = 3
z = -1 - 3i lub z = 1 + 3i
b) z = a + bi, Re(z) = a, Im(z) = b
Co to jest {z} ?
Czy |3 + 4i| oznacza moduł z 3 + 4i ?, jeśli tak, to |3 + 4i| = 5
Proszę o poprawne zapisanie tego równania.
7 lut 14:32
martusia655: {z} oznacza zanegowane z ale niestety nie ma tutaj możliwości wpisania negacji więc taki
zapis zastosowany został.
|3+4i| dokładnie oznacza moduł.
7 lut 14:35
b.: ,,{z} oznacza zanegowane z'' ...czyli oznacza z sprzężone? (z z kreską u góry?)
jeśli napiszesz z = a + bi, gdzie a,b∈R
to {z} = a-bi
Rez=a, Imz=b
i dalej prosto (dużo łatwiej niż w (a))
popróbuj sama i jak nie będzie wychodzić, napisz
7 lut 17:57
Bogdan:
z = a + bi
|3 + 4i| = 5 bo |z| = √32 + 42 = 5
Re(z) = a
Im(z) = b
{z} = a - bi to liczba sprzężona do z.
5(a + bi) - 2(a - bi) - 7a + b + 5 = 1 - 5i
(-4a + b + 5) + 3bi = 1 - 5i
-4a + b + 5 = 1 i 3b = -5
Z powyższego układu równań obliczamy a oraz b
7 lut 18:33