Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuję.
BEATA: Znajdź przeciwprostokątną AB trójkąta prostokątnego ABC którego obwód wynosi 40 cm a
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2 cm.
7 lut 12:17
Spike: Jest to trójkąt prostokątny, więc da się na nim opisać okrąg, a przeciwprostokątna będzie
średnicą tego okręgu.
promień okręgu wpisanego w trójkąt-r=2cm
promień okręgu opisanego na trójkącie- R
istnieje zależność pomiędzy promieniem okręgu wpisanego i opisanego- R=2r R=4cm
srednica jest dwa razy wieksza od promienia, wiec AB=2*R=2*4=8cm
i to jest odpowiedz, polegalo na tym, ze trzeba bylo znac te zaleznosc
7 lut 13:26
Spike: no chyba, ze bawic sie ze wzorami na promien trojkata wpisanego ( r=2*pole-obwod), ale
tak jakos nie moglem dojsc do wyniku
7 lut 13:28
Bogdan:
Dzień dobry.
r = 2 - długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
a,b - przyprostokątne,
c - przeciwprostokątna
2p = 40 - obwód trójkata
1. 2r = a + b - c
2. 2p = a + b + c stąd a + b = 2p - c
1. 2r = 2p - c - c stąd 2c = 2p - 2r czyli 2c = 40 - 4 = 36 więc c = 18
PS. Nie ma w trójkącie prostokątnym zależności R = 2r, natomiast są zależności:
R = 2c (c - przeciwprostokątna)
r = (a + b c) / 2
R + r = (a + b) / 2 (a, b - przyprostokątne)
7 lut 13:48
Spike: R = 2c (c - przeciwprostokątna)
a nie R=c?
7 lut 13:53
Bogdan:
tak, oczywiście, czeski błąd, c = 2R, dziękuję za zwrócenie uwagi
7 lut 13:55
BEATA: Wszystkim bardzo dziękuje.
7 lut 14:18