Znajdź przeciwprostokątna AB trójkąta prostokątnego ABC którego obwód wynosi 40 cm a promień okręgu
marta 1111112: Znajdź przeciwprostokątna AB trójkąta prostokątnego ABC którego obwód wynosi 40 cm a
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2 cm.
7 lut 12:04
Eta:
Witam!
skorzystamy ze wzoru r= S/p
gdzie p --- połowa obwodu czyli p= 20 cm
S --- pole trójkąta r= 2cm
to S=r*p S = 40cm2 wiemy że S= a*b/2 to a*b= 80
a+b+c = 40
a2 +b2 = c2
a*b=80 należy rozwiazać układ równań! i wyliczyć c
c2=a2 +b2 = (a+b)2 - 2ab a+b = 40 - c a*b= 80
więc: c2 = (40 -c)2 - 160
c2 = 1600 - 80c +c2 - 160
- 80c = - 1440 / : ( -80)
c = 18 cm
7 lut 17:05