Równanie trygonometryczne, wytłumaczenie.
Ola18: | | 1−cos8α | |
Rozwiąż równanie: |
| =0 |
| | 1+tgα | |
Założenia:
1+tgα ≠ 0
tgα ≠ −1
α ≠ −π/4 + kπ
Teraz teoretycznie powinno się przyrównać licznik do 0 i dalej zadanie już jest proste.
Ale dlaczego bierzemy pod uwagę sam licznik, a nie rozkładamy ułamka na przykład?
1−cos8α=0
cos8α=1
8α=2kπ
α=kπ/4
Jednak chciałbym tylko uzyskać odpowiedź na moje pytanie.
17 lut 20:33
Trivial:
Pomnóż obie strony przez (1 + tgα). Twoim oczom ukaże się takie oto równanie:
1 − cos8α = 0.
17 lut 20:39
Ola18: Kocham banalne odpowiedzi na moje kosmiczne pytania

Dzięki
17 lut 20:41
max: : rozwiazaniem rowniania
5x+4
=3 jest

2x−1
17 lut 20:43
KAMIL: najmniejszą liczbą spełniajacą rownianie x3+3x2−x−3=0 jest
17 lut 20:55