matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania wymierne - wyznacz x z równiania
untitled:
x + 3a
Dane jest równanie z niewiadomą x:
= 2
xa − x
a≠1 wyznacz x z równiania, jeśli wiadomo, że a∊R − {0,1,1
1
2
}
17 lut 20:16
kachamacha:
x+3a=2ax−2x 3x−2ax=−3a x(3−2a)=3a
3a
x=
3−2a
17 lut 20:20