Określ dziedzinę funkcji
lisa: Określ dziedzinę funkcji: y= x-1/ x2-x - 1/x+2
nie wiedziałąm jak rodzieliś mianownik od licznika więc dałam dzielenie
7 lut 10:52
tomek: x∈R\{-2,0,1}
Nigdy w mianowniku nie możesz mieć liczby 0.
7 lut 11:47
Spike: A odpowiedz z ksiązki możesz podać?
7 lut 11:51
Spike: Dobry wynik napisał. A z obliczeniami to będzie tak:
x-1 1
y=-------------- - -----------
(x
2-x ) ( x+2)
Należy sprowadzić do wspólnego mianownika
(x-1)(x+2) (x
2-x)
y=-------------- - ----------------
(x
2-x)(x+2) (x
2-x)(x+2)
x
2+2x-x-2 x
2-x
y=--------------------- - -------------------
x
3+2x
2-x
2-2x x
3+2x
2-x
2-2x
x
2+2x-x-2-x
2+x 2x-2
y=-----------------------------= -----------------------
x
3+2x
2-2x x
3+2x
2-2x
Dziedzinę tej funkcji określa wartość w mianowniku
x
3+2x
2-2x- wielomian stopnia trzeciego, więc trzeba obliczyć jego pierwiastki, czyli
miejsca zerowe i odjąć je od dziedziny
x
3+2x
2-2x=x(x+2)(x-1)
x=0 x+2=0 x-1=0
x=0 x=-2 x=1
Dziedzina funkcji- x∈R/{-2,0,1}
to samo, tyle, że z obliczeniami
7 lut 12:03
tomek: Po co się tak męczyć?
Na początku sprawdzasz kiedy x2-x=0, otrzymujesz że dla x=0 i x=1,
potem sprawdzasz dla x+2=0, otrzymujesz x=-2 .
7 lut 13:09
Bogdan:
tomek ma rację.
Poprawny zapis rozwiązania jest następujący:
Założenia:
1. x2 - x ≠ 0 → x(x - 1) ≠ 0 → x ≠ 0 i x ≠ 1
2. x + 2 ≠ 0 → x ≠ -2
D: x € R \ {-2, 0, 1}
7 lut 18:41
Eta: Słuszna uwaga! Też potwierdzam !
7 lut 18:44
majeranek: √−x2 −2x+15
16 kwi 20:17