matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc z wyjasnieniem ;)
anna:
W ciagu arytmetycznym(an) dane są a1=−1 i a4=3.Wtedy a3 jest rowne
17 lut 19:52
Eta:
a
4
= a
1
+3r => 3r= 3 −(−1)=4
4
r=
3
a
3
= a
1
+2r=........
17 lut 19:57
Eta:
−1,
1
3
,
5
3
, 3,.....
17 lut 19:58