Zadanka z treścią
Ev: I następne zadanka których nie potrafie zrobic:
1) W pewnym banku roczną stopę procentową dla kredytów konsumpcyjnych zmniejszono o 1,5
punktu procentowego z 15% na 13,5%. O ile procent obniżono oprocentowanie kredytów
konsumpcyjnych w tym banku?
2) Węgiel wydobywany w okolicach Dąbrowy Górniczej przy spalaniu pozostawia 12% popiołu,
a węgiel wydobywany na Górnym Śląsku 22% popiołu. Oblicz ile kg popiołu zostawi 1400kg
mieszanki tego węgla w którym stosunek węgla dąbrowieckiego do górnośląskiego jest równy
3:7.
Będę bardzo wdzięczna za wytłumaczenie jak się do tego zabrać.
7 lut 00:44
stiv: Do 1) 15 -100
13,5 - x
mnożenie na krzyż

i wyjdzie, że te 13,5 to 90 % czyli obniżono o 10 %
7 lut 00:57
stiv: 2) 3/10 * 12% + 7/10 * 22% = 0,036 + 0,154 = 0,19
0,19 * 1400 = 266 kg popiołu
7 lut 01:03
Baja:
1) 15 % - 13,5% = 1,5 pp ( punktu procentowego
(1,5/13,5)*100% ≈ 11,1%
2)
0,3 *1400kg = 420kg (D. G)
0,7*1400kg = 980 kg ( G. Ś)
12% z 420 = 50,40 kg popiołu
22% z 980 = 215,60kg popiołu
----------------------------
R -m 266 kg popiołu
7 lut 01:09
Baja: Sory!
(1,5/ 15)*100% = 10%
7 lut 01:14
Ev: dzieki wielkie
7 lut 16:25