matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
??
iga:
zbiorem rozwiazan nierownosci −x2+5x>0jest
17 lut 19:46
lenul:
− x
2
+5x > 0 Wyłączasz "x" przed nawias: −x(x+5)>0 x=0 lub x+5=0 x= −5 Rysujesz parabole i odczytujesz wartości większe od zera. Te czarne kropki to rozwiązanie ;b x∊ (−5;0)
17 lut 19:57
iga:
a na os x zaznaczam jakie pierwiastki ? −5 i 0
17 lut 20:28