????
Inga: Jak się to robi? wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt P(−1,1) i rownoleglej do
prostej l: l:3x−3=0
17 lut 19:28
ICSP: x = −1
17 lut 19:29
paulina: Jeżeli masz funkcję równoległą to we wzorze y=ax+b Współczynniki a są sobie równe.
Wzór twojej funkcji będzie wyglądał tak: y=3x+b.
b policzysz jak podstawisz punkt. P.
−1 to x, 1 to y
i masz 1=3* (−1)+ b
dalej już łatwo.
17 lut 19:32
Inga: dlaczego x= −1?
17 lut 19:37
ICSP: przekształcam
3x − 3 = 0
x = 1
17 lut 19:39
ICSP:

Na czarno masz prostą x = 1
na niebiesko kilka równoległych do niej. Wszystkie mają równanie x = coś.
17 lut 19:40
Inga: no wyszlo mi ze 1 to dlaczego −1?
17 lut 19:44