Jak to zrobić?
Inga: wyznacz rownanie osi symetrii odcinks AB: A(4,−14) B ( 4, 25)
17 lut 19:26
ICSP: 1. Równanie prostej AB
2. Srodek odcinka AB
3. Prosta prostopadła do AB przechodząca przez S
17 lut 19:28
Inga: wyznaczajac wzor wychodzi mi 0=39
17 lut 19:45
ICSP: To jak ty to robisz?
17 lut 19:46
ICSP: Już widzę.
Te punkty mają taką właściwość że leżą na jednej prostej pionowej: x = 4. Prosta prostopadła do
nie ma równanie: y = b. (funkcja stała.
17 lut 19:47
Inga: czyli jaki bedzie wzor jak go obliczyc?
17 lut 19:49
ICSP: Nie ma sposobu żeby obliczyć taki wzór. Trzeba go widzieć. Teraz trzeba znalesć współrzędne
środka odcinka AB.
17 lut 19:50
Inga: wyszlo (4; 5,5) co teraz?
17 lut 20:02
ICSP: Ponieważ funkcja ma być funkcja stałą przechodzącą przez punkt S wtedy równie tej funkcji jest
równe:
y = 5,5
17 lut 20:03
Inga: aha dzieki
17 lut 20:13