log
roman: korzystając z definicji logarytmu,oblicz x gdy log₂(log2x)=−1 log5(log3x)=0
Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku...
17 lut 19:16
ICSP: Pomińmy założenia. Sam je sobie wypiszesz.
log
2 (log
2x) = −1.
Rozważmy taki przypadek:
Tym sposobem obliczyłem wartość jaka ma wyjść z log
2 x. Teraz tylko podstawic
| | 1 | |
log2 x = |
| ⇔ √2. Sprawdzmy |
| | 2 | |
| | 1 | |
log2 (log2 √2) = −1 ⇔ log2 |
| = −1 ⇔ −1 = −1. |
| | 2 | |
17 lut 19:20
roman: OK ICSP wielkie DZIĘKI może podasz gg?
17 lut 19:24