Wysokosc i ob
lala: Zadanie.
Oblicz wysokosc i objetosc ostroslupa prawidlowego:
a) Czworotkątnego o krawędzi podstawy 1 dm i krawędzi bocznej 2 dm.
b) Trójkątnego o krawedzi podstawy 8 cm i krawedzi bocznej 12 cm.
c) szesciokatnego o krawedzi postawy 4 cm i krawedzi bocznej 10 cm.
Prosze o rozwiazanie tego zadania.
17 lut 19:15
dero2005:

a = 1 dm
l = 2 dm
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√152
h =
√(hs)2 − (a2)2 =
√142
V =
13a
2*h =
13*1
2*
√142 =
√146 dm
3
P
c = a
2 + 2a*h
s = 1
2 + 2*1*
√152 = 1 +
√15 dm
2
17 lut 20:15