17 lut 19:08
Qba35: proszę o pomoc :
17 lut 19:19
Qba35:
17 lut 19:26
Qba35: pomoże mi ktoś
17 lut 19:33
Qba35: ...
17 lut 19:41
ICSP:

a = suma zielonego i czerwonego.
zielony liczysz z twierdzenia pitagorasa.
czerwony liczysz z twierdzenia pitagorasa.
17 lut 19:45
Qba35: ale tutaj właśnie nie wiem czy a to cała podstawa czy tylko czerwony?
17 lut 19:48
ICSP: Spojrz co jest napisane pod rysunkiem. Pierwsza linijka.
17 lut 19:49
Qba35: wychodzi tak coś źle

a
2=17
2−10
2
a
2=289−100
a
2=189
a=
√189
a=13,74......
co policzyłem źle?
17 lut 19:54
ICSP: Instrukcja:
1. Liczysz zielony
2. Liczysz czerwony
3. Sumujesz czerwony z zielonym.
17 lut 19:54
ICSP: Na łączyć punktu a z punktem b
17 lut 19:55
edi: pitagoras sie kłania
17 lut 19:55
Qba35: zielony wyszedł 6 a czerwony 15 i muszę zsumować?
17 lut 20:04
ICSP: Tak zsumuj i masz a.
17 lut 20:05
R.W.17l:

Kąt pomiędzy 10 i 17 nie jest prosty!
Z trójkąta ACD liczysz x (pitagoras)
Z trójkąta BCD liczysz y (taże pjetjagjorjas)
17 lut 20:05
R.W.17l: Mój rysunek lepszy xD
17 lut 20:06
Qba35: to co źle jest?
17 lut 20:08
ICSP: Wszystko jest dobrze. 6 + 15 = 21.
a = 21.
17 lut 20:09
Qba35: no ok teraz przykład b) tak samo trzeba zrobić?
17 lut 20:14
R.W.17l: nie, inaczej <na serio! bez ironii!>
17 lut 20:15
Qba35: tak samo jak a czy nie?
17 lut 20:17
Qba35: ....
17 lut 20:20
R.W.17l: Masz jak na dłoni, co trzeba robić, zobacz, masz h policzyc, potem 2. niewiadomoą.. matmę na
logikę robić!
17 lut 20:21
Qba35: R.W.17l wyszło mi tak:
h=5
17 lut 20:28
Qba35: i x też 5 wyszło czyli dobrze czy źle

17 lut 20:30
Qba35: hej
17 lut 20:35
Qba35: ...
17 lut 20:48