Błagam pomóżcie z logarytmami, ja tego nie umiem, nie ma mi kto z tym pomóc, poprosze o rozwiązanie
malineczka186: Błagam pomóżcie z logarytmami, ja tego nie umiem, nie ma mi kto z tym pomóc, poprosze o
rozwiązanie mi tych przykładów:
1) y=log2(x-3)
2) y=log0.5 x+4
3) y= log(x+1)+3
6 lut 21:46
Eta:
A co masz obliczyć?wykres? dziedzinę ?
napisz , bo skąd mam wiedzieć ?
6 lut 21:49
malineczka186: Wszystkie własności, wykres, i to y przed log trzeba obliczyć
6 lut 21:51
malineczka186: w Tym 2) to powinno być y= log{o.5} x+4
6 lut 21:52
malineczka186: w Tym 2) to powinno być y= log0.5 x+4
6 lut 21:53
Eta:
Umiesz narysować wykres y =log2x ?
( zobacz w zeszycie napewno masz taki wykres!
6 lut 21:54
malineczka186: oto chodzi ze mam nauczycielke ktora zadaje tylko zadania a nic nam nie pokazuje ale z
wykresem sobie poradze gorsze to obliczenie tego y przed log. i te własności
6 lut 21:58
malineczka186: czy to trzeba przedstawic w tabelce
6 lut 21:59
Eta:
Możesz to wykonac cwoma sposobami!
1/sposób; rysujesz wykres y = log2x
oczywiście x>0
czyli zrób sobie tabelkę
x I 1/4 I 1/2 I 1 I 2 I 4 I 8 I
----------------------------------------------------------
y=log2x I -2 I - 1 I 0 I 1 I 2 I 3 I
zaznaczysz te punkty i narysujesz wykres wybierz jednostke 1 cm
teraz Ci wytłumacze skad mam te y - ki ok?
bo;
log2(1/4) = -2 bo 2-2= ( 1/2)2 = 1/4
log2( 1/2)= - 1 bo 2-1= (1/2)1= 1/2
log2 1 = 0 bo 20 = 1
log2 2= 1 bo 21= 2
log24 = 2 bo 22 = 4
log28= 3 bo 23= 8 napisz mi czy to rozumiesz?
narysuj ten wykres cieniutko ołowkiem!
bo jeszcze będziemy go przesuwać! powiem Ci jak !
czekam na odp; czy narazie rozumiesz to co Ci podałam ?
6 lut 22:08
malineczka186: tak tak jak narazie rozumiem
6 lut 22:11
malineczka186: Tylko wiesz co tam było y= log2(x-3) więc co z tym
6 lut 22:13
Eta: Ten wykres nie może przecinać osi OY tylko się do niej
coraz bardziej zbliża ( pod osią Ox czyli dla x€ (0,1)
oś Ox przecina tylko raz w punkcie (1,0) --- i to jest miejsce zerowe
funkcja cały czas rośnie bo wykres od lewej strony rysujesz do góry (wiesz?
6 lut 22:13
Eta:
Moment! teraz ten ołówkiem narysowany wykres
przesuwamy w prawo o trzy jednostki
czyli każdy punkt poprzedniego o trzy jednostki w prawo
( bo w nawiasie jest( x -3)
gdyby w nawiasie było np; ( x+4) to w lewo o 4 jednostki
Zapamiętaj ! kiedy w prawo a kiedy w lewo!
oś OY też ci się niby przesunie o 3 jednostki!
i ten nowy wykres przesunięty narysuj np; kolorem
zobaczysz ,ze ten wykres wyglada tak samo
i od lewej strony zbliża sie teraz do nowej osi Oy ( czyli prostej x = 3
oś ox teraz przetnie w punkcie ( 4,0) --- to bedzie teraz miejsce zerowe
Napisz mi czy to rozumiesz? czekam!
6 lut 22:20
malineczka186: Aha, tak tak już rozumiem, szkoda że nie mam w szkole takiej nauczucielki jak Ty!
6 lut 22:22
Eta: Świetnie!
masz już ten wykres?
to teraz własności!
1/ dziedziną są x€( 3 ,∞) bopatrzysz na ten kolorowy wykres !
Zb,wart. to y€ ( -∞, ∞)
bo wykres jest i pod osią do niesk. i nad osia do niesk> wiesz ?
teraz zapamiętaj ,że funkcja logarytmiczna jest :
cały czas rosnąca gdy podstawa log >1 a u nas jest 2 czyli >1
wiec funkcja rosnaca w całej dziedzinie tak piszemy!
Gdy podstawa log jest ułamkiem z przedziału (0,1)
a tam masz drugi taki przykład bo masz 0,5
to funkcja ta jest wtedy malejąca( to bedzie tak ale dopiero w drugim przykładzie!
następna własnośćto;
f(x) czyli nasz log >0 <=> x€ ( 4 ,∞) bo tu wykres jest nad osią czyli>0
a mniejsza od <0 <=> x€ ( 3, 4) a tu pod osia czyli <0
to wszystkie własności do pierwszej funkcji!
drugą za chwilę ! zapytam Cie o te własności a Ty mi podasz
i wtedy bede wiedziec ,ze zrozumiałaś ? OK? to czekam !
6 lut 22:32
malineczka186: tak ma juz wykres
6 lut 22:33
Eta:
Teraz zrób tabelkę do log0,5x pamiętaj że 0,5 = 1/2
czyli będziesz miec podobne wyniki jak poprzednio( ale nie takie same!
napisz mi te tabelkę to ja zobaczę i powiem czy taka!
No i ucieszy mnie fakt ,ze rozumiesz zadanie! czekam !
6 lut 22:36
Eta: Malinko! ale tabelka dla y = log0,5x
6 lut 22:38
malineczka186: x I 1/4 I 1/2 I 1 I 2 I 4 I 8
------------------------------------------
y=log
o.5 I 2 I 1 I 0 I -1 I -2 I -3
dobrze
6 lut 22:50
Eta: Pięknie!
6 lut 22:51
Eta: Znowu narysuj ten wykres cieniutko ołówkiem!
Napisz mi jak go przesuniesz by miec wykres
y = log
0,5 ( x +4) czekam! dostaniesz kwiatka
6 lut 22:53
malineczka186: O 4 jednostki w lewo od każdego punkta
6 lut 22:56
Eta: Świetnie! i tak narysuj kolorem!
własności jakie podasz? wzoruj sie na poprzednim!
pamiętaj że teraz funkcjs jest malejaca.
podaj mi własności masz jeszcze ochote ? czy już jestes śpiąca ?
6 lut 23:05
Eta: A obiecałam
6 lut 23:06
malineczka186: Oj dziś to już nie dam rady nic napisać, dziękuję za pomoc. jak sie wyrobie to jutro
odwiedze to miejsce i napisze czy udało mi sie zrobic choc wiem że tu z tym juz beda
problemy, bo tu ten ten na kolorowo jest ujemny. dobranoc
6 lut 23:14
malineczka186:
6 lut 23:14
Eta: OK! dobranoc! ( liczb ujemnych sie nie bój !

to takie same jak kazde! Powodzenia!
6 lut 23:15
malineczka186: póki co nie dziekuje
6 lut 23:18
malineczka186: tych własności nie udało mi się napisać:(
7 lut 22:26