17 lut 19:07
17 lut 19:09
Qba35: trzeba boki do kwadratu czy jak

?
17 lut 19:12
ICSP: Chyba to jest tam bardzo dokładnie wytłumaczone.
17 lut 19:13
Qba35: ale tam jest 4√5
17 lut 19:15
ICSP: Każdą liczbę można podnieść do kwadratu.
17 lut 19:16
Qba35: a jak podnieść 4√5 nie wiem jak to zrobić?
17 lut 19:18
Qba35: 
?
jak zrobić to zadanie
17 lut 19:21
Izabela: robisz 42*√52 czyli 16*5=...
17 lut 19:22
ICSP: (ab)2 = a2 * b2
Przedstawię na twoim przykładzie
(4√5)2 = 42 * √52 = 16 * 5 = 80
17 lut 19:22
Qba35: aha a ten przykład b)
17 lut 19:23
Izabela: sry... zeby lepiej to wygladalo
42 * (√5)2 = 4*4*5 = 16 * 5 = 80
17 lut 19:23
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
17 lut 19:24
Qba35: po co tutaj wzory skróconego mnożenia?
17 lut 19:26
Qba35: nie rozumiem tego
17 lut 19:29
ICSP: A myślisz ze jak 3 + 2√2 do kwadratu podniesiesz?
17 lut 19:30
Qba35: nie wiem nawet jak rozpocząć ten przykład...
17 lut 19:32
ICSP: przyprostokątne:
x
3+ 2√2
przeciwprostokątna:
6+√2
x2 + (3+2√2)2 = (6+√2)2
17 lut 19:34
Qba35: a przykład c to o co chodzi jest 5 jest x+1 ale nie ma x to jak to policzyć?
17 lut 19:43
Qba35: ....
17 lut 19:55
ICSP: Przecież jest x i to nawet dwa razy.
17 lut 19:55
Qba35: chodzi mi o c) przykład gdzie tam jest podane ile wynosi x?
17 lut 20:06
ICSP: Masz go obliczyć to jakim cudem ma być podane ile wynosi?
17 lut 20:06
Qba35: jest 5,x+1 i x i już nie wiem jak to policzyć
17 lut 20:09
ICSP: Napisz które to przyprostokątne a która to przeciwprostokątna.
17 lut 20:14
Qba35: chyba 5 i x ?
17 lut 20:16
Qba35: tak?
17 lut 20:18
Qba35: 5 i x to przyprostokątne
17 lut 20:18
Qba35: a przeciwprostokątna to x+1
17 lut 20:19
Qba35: ....
17 lut 20:31
Qba35: proszę...
17 lut 20:47