na okregu opisano trójkąt
Izabela: na okregu o r = 2 opisano trójką prostokątny o jednej z przyprostokatnych = 12 . oblicz obwód.
byłabym wdzieczna za pomoc.
17 lut 18:57
Izabela: trójkąta...
17 lut 18:59
Izabela: oblicz obwód trójkąta.
17 lut 18:59
ICSP: 122 + (2+x)2 = (10+x)2
To twierdzenie Pitagorasa.
12 − przyprostokątna
2+x − druga przyprostokątna
10+x = przeciwprostokątna
policz x i zsumuj boki.
17 lut 19:05
Izabela: pomóżcie proszę
17 lut 19:17
Izabela: nie ogarniam skąd taki wzór, ale dzięki
17 lut 19:19