Rownanie z wartością bezwzględną
Myron: |x2 + x + 1|+ |x2 + x -3| = 6
więc ja to rozpisałem z definicji, i z pierwszej wyszlo mi, że x2 + x + 1 dla x
należącego do R, a -(x2 + x +1) dla zbioru pustego czyli wgl tego nie uwzględniam
dalej.
z drugiego wyszło że x2 + x - 3 dla x należącego (-∞, - √13 - 1 /2> U < √13 -1 /2,
+∞ )
no i z minusem to pomiedzy pierwiastkami.
czyli rozpatruje dwa warianty dalej tylko, czy tak?
6 lut 20:59
Eta: Witam ponownie !
1/ wariant dla x€ ( -∞, (-1 -
√13)/2> U < (-1+
√13)/2,∞)
znak pod modułem dodatni czyli musisz rozwiazać:
x
2 +x +1 +x
2 +x - 3=6 i podać tylko te rozw. należące do tych przedziałów>
koniecznie drugi wariant
dla x€ ( (-1 -
√13)/2 , ( -1 +
√13)/2 )
czyli rozwiazać równanie
x
2 +x +1 - x
2 - x + 3 = 6 i podobnie wybrać rozw.
należące do tego przedziału ( jak
jest?)
Powodzenia! Spadam na kolację
6 lut 21:08
Myron: ah, czyli jednak nie jestem taki tępy

dzieki za sprawdzenie.
6 lut 21:18
Eta: Nie jesteś , nie jesteś !

Tak trzymaj! Dasz radę !
6 lut 21:47
Myron: Eta, nie chce Ci sie policzyc, czy -
√17 - 1 / 2 i +
√17 - 1 / 2 sa rozwiazaniami
tego rownania
7 lut 20:42
Eta:
Narazie piekę " karpatkę " .... może później ? co?
7 lut 20:44
Myron: nie ma sprawy. pewnie znowu cos pogmatwałem, lubie jak mi wychodza rowne liczby a nie
takie cos.
7 lut 20:45
Eta: Uwaga!
Tomku! .... podstaw za x do pierwotnego równania
i zobacz czy otrzymasz L=6
Idę bo dym z piekarnika ...... leci
7 lut 20:46
Eta:
To też piękne liczby! bo w nagrodę x
2 jest za to gotowy

( coś za coś ! ... w matematyce ? ... też !
7 lut 20:48
Eta: Witam! Ciasto upieczone

Więc sprawdziłam Twoje rozw. Jest OK

!
x
= (- 1 -
√17)/2 x
2 = ( -1 +
√17)/2
Ciekawe czy sprawdziłeś przez podstawienie?
( zawsze tak trzeba! by być pewnym rozwiązania !
Zobacz jak pięknie się sprawdziło

L=I I (1 +2
√17 +17 -2 -2
√17 +4)/4 I +I (1 +2
√17 +17 -2 -2
√17 - 12)/4I I
= 20/4 + 4/4= 5+1 = 6


L=P
sprawdź dla x= (-1 +
√17 )/2 ( leniuszku
7 lut 23:13
Myron: dzieki
8 lut 11:43
Eta: No!

Już myślałam ,że na darmo Ci wysłałam sprawdzenie ?
8 lut 15:55