taa
AROOOOOOOO: Zewnętrzne wymiary doniczki w kształcie prostopadłościanu są następujące:
wysokość−6cm,
dno−6cmx21cm.
Do pustej doniczki można wlać maksymalnie 0,5 litra wody.Oblicz ile takich
doniczek można ulepić mając 1500 cm
3 modeliny.Zapisz obliczenia


!
asd: przyda się strona −−−−>
http://lwcad.republika.pl/jedn/jedn_objetosc.htm
objętość (V) tej doniczki to = 6*6*21 = 756 cm
3 = 0,756 l tyle możnaby tam wlać wody, gdyby
ściany były możliwie najcieńsze. ale 0,756 − 0,5 = 0,256l <−−− tyle jednak zajmuje modelina
no bo ściany sa widocznie dość grubawe. czyli na jedną doniczke idze 256cm
3 modeliny
my mamy 1500 cm
3 i dzielimy
1500/256 = 5,859375 , czyli 5 doniczek no bo nie styknie na 6