pomocy!!
AROOOOOOOO: Palnik długości 60cm rzuca najdłuższy cień o długości 1,25m. W jakiej odległości od altany
rośnie 3 metrowe drzewo,którego najdłuższy cień co najwyżej styka się z dolną krawędzią ścianą
altany.Wykonaj odpowiedni rysunek


!
17 lut 17:55
QPa: Wskazówka. Skorzystaj z twierdzenia Talesa. Zrób dobry rysunek. I nie palnik, tylko palik.
Pozdrawiam.
17 lut 17:59
AROOOOOOOO: a jak to było twierdzenie talesa

?
17 lut 18:01
Noah: nie przypadkiem 6,25m?
17 lut 18:02
AROOOOOOOO: nie ja sie pytam jak to zrobić

17 lut 18:03
dero2005:
1,250,6 =
x3
x =
3*1,250,6 = 6,25 m
17 lut 18:04
asd:

wydaje mi się ze chodzi o to, że obie te sytuacje dzieją się w tych samych warunkach.
mamy obliczyć odległość altany od drzewa, czyli długość cienia, który jest rzucany przez
drzewo.
60 cm −−−−−−daje −−−−−125cm
300 cm −−−−ile da −−−− x?
x=
300*12560 =
3750060 = 625 cm = 6,25 m <−−−odległość altany od drzewa.
17 lut 18:09
AROOOOOOOO: dzieki wam
17 lut 18:10