bardzo proszę o rozwiązanie tego może i banalnego problemu....
maroo: witam, mam pewien problem, który jest związany z fizyką jednak uprzedzam − tu chodzi o
obliczenia matematyczne bez wzorów z fizyki i dlatego tutaj wpisuję to oto zadanie:
ustal, ile razy ma być zmniejszona odległość Słońca od Ziemii aby była mniejsza od 500 metrów w
rzeczywistości oraz w jakiej skali ma zostać zmniejszona ziemia i słońce? podaj do drugiej
części zadania czy chodzi tu o zmnijeszenie promieni obu obiektów czy nie
17 lut 17:48
dero2005:
| 149 600 000 | |
| = 299 200 000 razy skala 1: 299 200 000
|
| 0,5 | |
Ziemia i Księżyc powinny być zmniejszone tyle samo razy
W tej skali ziemia, księzyc i slońce mają wymiary:
| | 12750 | |
Ziemia |
| = 0,000 042 614 km = 42,61 mm średnicy
|
| | 299 200 000 | |
| | 3474 | |
Księżyc |
| = 0,000 011 611 km = 11, 61 mm średnicy
|
| | 299 200 000 | |
| | 1 392 000 000 | |
Słońce |
| = 4,652 406 km = 4 452,406 m średnicy |
| | 299 200 000 | |
17 lut 18:25