zadanie z kuli
kamilo: Pewne miasto leży na 60* szerokości geograficznej północnej. Jaką drogę zakreśla to miasto ( na
skutek obrotu Ziemi dookoła własnej osi) w ciągu jednej godziny? Zakładamy, że Ziemia wykonuje
pełny obrót w ciągu 24 godzin.
bardzo prosiłbym o pomoc
17 lut 17:38
dero2005:

R − promień Ziemi na równiku = 6 378,1 km
r − promień obrotu miasta
rR = cos 60
o =
12
r =
R2 = 3189,05km
S =
2πr24 =
2π*3189,0524 = 834,468 km droga miasta w ciągu 1 godziny
17 lut 18:48
kamilo: dzięki za wysiłek , ale niestety w odpowiedziach jest 824 km.
17 lut 18:52
dero2005:
to zależy jaki promień ziemi przyjął autor zadania bo zadanie jest dobrze zrobione
17 lut 18:56
kamilo: dzięki
17 lut 19:38