Matma
kasius: 5) Oblicz pole trapezu równoramiennego o podstawach 10cm i 14cm oraz ramionach o długości
4pierwiastki z 2cm.
6) Oblicz, o ile procent zmniejszy się pole trójkąta równobocznego, jeżeli jego bok
zmniejszymy
o 10%.
7) Oblicz pola i obwody trójkątów przedstawionych na rysunkach:
a) kąt 30○ i 45○`
b) kąt 30○ i 60○ i boku 8
8) Krótsza przekątna trapezu prostokątnego dzieli go na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole
i
obwód tego trapezu, wiedząc, że jego wysokość jest równa 4pierwiastki z 2cm.
17 lut 17:38
gg: 5) P=1/2*h*(a+b) = 1/2*4√2*24=2√2*24 = 48√2 cm2
6) p=a2√3/2 jeśli a=(0,9a) to P= 0,81a2√3/2 zmniejszy się o 19%
17 lut 17:54
nick: ΩΔ∊≥∞δβα
3 mar 18:18
nkn:
19 mar 16:53